nedelja, 1. februar 2015

MODERNA - opis


Obdobje moderne pa je bilo pomembno tudi za področje kulture, še posebej književnosti. Po Prešernu doseže naša književnost v tem obdobju spet evropsko raven. Pomembna je tudi likovna umetnost tega časa. Slikarji - impresionisti so bili: Grohar, Jakopič, Sternen in Jama, kipar Franc Berneker ter arhitekt Jože Plečnik. Pomembno vlogo pa je imelo tudi gledališče, kjer so prvič odigrali Cankarjeve drame.

Poglavitni pesniki in pisatelji moderne pa so: Dragotin Kette, Josip Murn Aleksandrov, Ivan Cankar, Oton Župančič, Izidor Cankar in Alojz Gradnik. Moderna je obdobje, ko se na slovenskem začnejo uveljavljati nova romantika, dekadenca in simbolizem. Začetek moderne je bil leta 1899, ko sta izšli: Cankarjeva Erotika in Župančičeva Čaša opojnosti. Konča pa se z letom 1918, s smrtjo Cankarja in koncem prve svetovne vojne.

Jože Plečnik
Nova romantika: obnova »stare« romantike z začetka 19. stol., njene domišljije, čustev in oblik, vendar z novim zagonom in v skladu s spremenjenimi razmerami. Dekadenca: umetniška smer, za katero je značilen pretiran individualizem, čaščenje oblike in umetnosti zaradi nje same. Človek je prenasičen, duševno utrujen in beži od stvarnosti v svet umetnosti. Vlada mračno razpoloženje. Simbolizem: umetniška smer, ki za izrazno sredstvo uporablja simbole, oziroma podobe, ki pa so dvoumni in nejasni.

Moderna je po romantiki druga velika doba slovenske književnosti. V obdobju dvajsetih let je dala vrhunska dela v liriki, epiki in dramatiki oz. poeziji, prozi in dramatiki. Ustvarila je pomembno književno kritiko in esejistiko.

V tem času je literatura postala povsem nova,    pomembna je postala duša.
Z modernimi leposlovnimi tokovi so se slovenski literati srečali na Dunaju, od    koder so jih prinesli v slovensko literaturo.
Rihard Jakopič
V tem času sta bili pomembni dve založbi, ki sta izdajali dela literatov    moderne: Schwentnerjeva založba in Kleimayr-Bambergova založba.  
Začetek 20. stoletja je na Slovenskem pomenil velik razcvet tudi drugih vej     umetnosti, in sicer slikarstva, glasbe in arhitekture. Med arhitekti sta bila  najpomembnejša Plečnik in Maks Fabiani; med slikarji impresionisti Rihard  Jakopič, Matija Jama, Matej Sternen, Ivan Grohar; med glasbeniki Aleksander  Lajovic, Uroš Krek.

Moderna na Slovenskem
Vaja - moderna